Welkom bij de informatiepagina over klimgordels en ons assortiment

De winkel van Klimmuur Haarlem heeft een groot en divers aanbod van klimgordels.
Om je alvast op weg te helpen bij het uitzoeken van een nieuwe klimgordel, staat hieronder alle belangrijke informatie.

  • Algemene informatie klimgordels
  • Waar moet je op letten bij het passen en aanschaffen van een nieuwe klimgordel?
  • Ons uitgebreide assortiment klimgordels te koop bij de klimwinkel van Klimmuur Haarlem

Hoe kies je een klimgordel

Voordat we uitleggen welke klimgordel geschikt is voor jou, is het belangrijk om te te weten dat ongeacht het merk of type gordel die wij aanbieden, elke klimgordel voldoet aan de Europese gestelde veiligheidseisen en normen van de klimsport. Dit houdt in dat alle gordels veilig te gebruiken zijn bij het sportklimmen binnen en buiten.

De anatomie van een klimgordel

Heupband
De heupband van je gordel zorgt voor samen met je beenlussen voor het ‘’zitje’’ waar je in hangt. Vaak zit er extra padding op de heupband om de gordel meer comfort te geven, zodat je er zonder problemen voor langere tijd in kan zitten. Aan de heupband zitten via een sterk gestikt systeem  ook de heupriem, de materiaal lussen en de beenlussen.

Beenlussen
De beenlussen zorgen voor de ondersteuning van de benen tijdens het hangen in de gordel. Daarnaast zorgen de beenlussen ervoor dat je mooi rechtop kan blijven hangen met je benen als het ware in een 90 graden zitpositie. Zonder beenlussen zou je niet in je gordel kunnen blijven zitten. Vaak zijn de beenlussen ook voorzien van padding om het comfort te verhogen. Sommige gordels hebben verstelbare beenlussen doormiddel van gespen en andere niet. Dit is een persoonlijke voorkeur.

Gespen
De gespen zorgen voor het stellen, vast en losmaken van de heupband en beenlussen. Bij sommige modellen heeft alleen de heupband gesp(en) en hebben de beenlussen een vaste maat. De gespen zijn zo gemaakt dat je ze meestal met één beweging kan vastzetten, maar niet zomaar los kan maken.

Inbindlus & Zekerlus

De inbindlussen en zekerlus zijn het sterkste deel van de gordel.
In Nederlandse klimhallen worden er grofweg twee systemen gehanteerd voor het inbinden van de klimmer. Je hebt direct inbinden van het touw aan de gordel met een teruggestoken achtknoop. Deze vorm van inbinden gaat via de twee inbindlussen aan de gordel. Daarnaast hanteren sommige halen het systeem van indirect inbinden. In dit geval maakt de klimmer de al reeds gemaakt dubbele achtknoop vast aan de zekerlus met een beveiligde karabiner er tussen.

De zekerlus is een zeer sterk stukje driedubbel gestikt materiaal waar je als klimmer en zekeraar het touw en zekerapparaat aan kan bevestigen. De zekeraar maakt in combinatie met een beveiligde karabiner en zekerapparaat het touw vast aan de inbindlus van de gordel. Deze lus is net als de rest van je gordel ontworpen om alle krachten op te vangen van de klimmer en zekeraar tijden het klimmen en vallen.

Materiaal Lussen
Alle gordels hebben materiaal lussen. Deze lussen zijn speciaal ontworpen om extra materiaal aan te kunnen hangen om mee te nemen tijdens het klimmen.
De meeste indoor klimhallen adviseren om geen extra materiaal mee te nemen aan je gordel in verband met het risico op vallende materialen.
Voor buiten komen de materiaal lussen wel goed tot hun recht omdat je hier extra materiaal mee moet nemen.

Speciale features klimgordels

Afhankelijk van het merk en de prijs kunnen gordel een aantal extra features hebben.
Deze en meerdere toevoegingen dragen niet bij aan de veiligheid en komen neer op persoonlijke voorkeur.
Voorbeelden van features zijn: meer padding voor comfort, lichter materiaal,  meer verstelbaarheid in heup en of beenlussen, algeheel design.

Is er een verschil tussen mannen en vrouwen gordels?
De meeste fabrikanten bieden gordels aan specifiek voor mannen en vrouwen. Elk lichaam heeft andere verhoudingen dus de term mannen en vrouwen gordel gaat niet altijd op. Het grootste verschil zit in de verhouding tussen en van de maatvoering bij de heup en beenlussen. Uiteindelijk komt het erop neer dat de gordel goed, comfortabel en veilig moet voelen.  Dus staar je niet blind op deze specifieke features, maar probeer zoveel mogelijk gordels te passen bij onze winkel.

Kindergordels
Klimmuur Haarlem verkoopt ook klimgordels voor de allerkleinste klimmertjes onder ons. Er is keuze tussen de Petzl Macchu ,een klimgordel (1 maat met veel verstelmogelijkheden) voor kinderen tot ongeveer 40kg en de Black Diamond integraalgordel voor de allerkleinste (tot ongeveer 5-7 jaar).

De Black Diamond Momentum Kids integraalgordel zit als een rugzak over het hele lichaam. Hele jonge kinderen hebben vaak nog niet het vermogen hun eigen evenwicht te bewaren als ze in een heupgordel hangen, hierdoor kantelen ze achterover. De integraalgordel zorgt ervoor dat je kind veilig rechtop blijft hangen en naar lieve lust kan klimmen.

We adviseren kinderen vanaf ongeveer 12 jaar voor een volwassen gordel met veel verstelmogelijkheden te kiezen. Zodoende is er ruimte om te groeien en hoef je niet elke keer een nieuwe gordel aan te schaffen.

Klimgordel passen

Voor het passen van een klimgordel kun je terecht bij de klimwinkel van Klimmuur Haarlem. Wij gaan samen met jou op zoek naar een klimgordel die voldoet aan jouw wensen. Bij Klimmuur Haarlem kan je elke gordel uitproberen en krijg je deskundig advies van onze medewerkers. Maak makkelijk een afspraak via e website of vraag advies aan de balie van de klimmuur.

Een klimgordel moet goed sluitend om je middel zitten en mag tijdens het hangen niet te ver omhoog schuiven. De heupgordel moet nauw aansluiten boven de heupen en mag weinig speling overlaten. De beenlussen mogen wel wat speling hebben in verband met de bloedtoevoer naar de benen. Het is belangrijk om altijd een beetje stelruimte over te houden voor het geval dat je met meer of minder lagen kleding gaat klimmen. Dus zorg ervoor dat je gordel nooit op de uiterste stand staat qua stelvermogen.

Wij adviseren altijd een nieuwe gordel uit te testen door er daadwerkelijk in te gaan hangen. Klimmuur Haarlem heeft hier speciaal een ophangpunt voor zodat je precies kan voelen hoe je gordel zit als je er in hangt. Bij pijn in de liezen of onderrug bij het passen van de gordel adviseren wij om een andere gordel te passen. Het ongemak kan ontstaan door de maat en verhouding van het type gordel. Ook als je het gevoel hebt te veel naar achteren te kantelen, zou een andere gordel uitkomst kunnen bieden.

Daarnaast is het handig om vooraf aan te geven voor welke soorten klimstijlen je de gordel gaat gebruiken zodat we hier rekening mee kunnen houden tijdens het passen. Klimgordels komen in een brede maatrange van XX-S tot XXX-L, dit betekent dat er voor iedereen een passende gordel te vinden is.

Nog wat laatste tips

  • Koop NOOIT een gebruikte / 2ehands klimgordel. Zelfs al is de gordel nog in ‘’schijnbaar’’ goede staat, je weet niet precies wat er met de gordel is gedaan. Elke gordel heeft een door de fabrikant vastgestelde levensduur die varieert tussen de 5 en 10 jaar. Zelfs als de gordel nooit gebruikt is kan deze wel te oud zijn. Ga altijd voor de meest veilige en betrouwbare optie door klimgordels bij een klimwinkel met deskundig personeel aan te schaffen.
  • Koop geen gordels op website als Ali-express, Wish en degelijke. Deze gordels zijn niet gekeurd en hebben geen keurmerk.
  • Gordels komen in vele soorten en maten. Afhankelijk van je budget kan je een gordel kopen met meer of minder features zoals lichtgewicht, meer materiaallussen, meer of minder verstelbaarheid en dergelijke. Weet dat elke gordel 100% getest en veilig in het gebruik is.
  • Zorg goed voor je gordel. Als je de gordel niet gebruikt bewaar deze dan op een droge, schone plek het liefst waar er geen grote temperatuurverschillen zijn.

Bekijk ons complete aanbod klimgordels

Klik op de naam van de gordel voor meer informatie
Prijzen in het groen zijn voor leden met een abonnement of strippenkaart

Klimgordels

BD Momentum MEN
€ 57,50 / € 51,75
Black Diamond Momentum SA Men
BD Momentum Women
€ 57,50 / € 51,75
Black Diamond Momentum SA Women
mammut ophir 3 mens
€ 59,95 / € 53,96
Mammut Ophir 3
BD Momentum DS-3
€ 64,90 / € 58,41
Black Diamond Momentum DS-3
petzl-corax
€ 64,95 / € 58,41
Petzl Corax
edelrid-jay
€ 64,95 / € 58,41
Edelrid Jay
mammut ophir 4
€ 79,95/ € 71,96
Mammut Ophir 4

Klimgordels voor jonge kinderen

petzl-macchu-kids
€ 44,90 / €40,41
Petzl Macchu
BD momentum Kids
€ 64,95 / €58,41
Black Diamond Momentum Kids

Meer informatie nodig

Neem een kijkje op één van onze andere informatie pagina’s
Winkelpagina
Ga terug naar de startpagina
De klimschoenenwijzer
Lees hier alles over klimschoenen
Starterset
Hier vind je alles over de starterset

Neem contact op

Stuur een e-mail naar de vestiging
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Locatie

Plan je route naar onze vestiging