Op deze pagina vind je alle informatie voor zowel de startende boulderaar als de gevorderde veteraan, bij het uitzoeken van de juiste klimschoenen.
Bij het aanschaffen van een nieuw paar schoenen zijn er talloze aspecten waar je rekening mee wilt houden. Fabrikanten van schoenen bieden daarom een enorm scala aan diversiteit waarbij er rekening wordt gehouden met de verschillende vormen voeten, de toepassing van de schoen, de mate van ervaring en de mate waarin comfort en prestatie samenkomen in de klimschoen. Er zijn ontzettend veel soorten klimschoenen op de markt. Om je op weg te helpen hebben wij de schoenen in vier categorieën opgedeeld, (Starter, Intermediate/flat & Advanced).
Welke schoen voor jou geschikt is en waar je op moet letten bij het passen en aanschaffen van klimschoenen, wordt aan de hand van onze klimschoenwijzer uitgelegd.
De klimschoenen wijzer Klimmuur Haarlem & Boulderhal De Fabriek
Verschillen in Technical flat, Intermediate en Advanced schoenen

Voor je eerste paar klimschoenen wil je een comfortabele schoen die strak rond je voet zit, maar zeker geen pijn doet!
De tenen moeten helemaal tot voorin de schoen zitten zonder dat je tenen krom buigen en strak tegen de voorkant van de schoen aan zitten. Omdat je eerste schoen niet heel strak moet zitten en deze in de loop van tijd wat ruimer kan gaan zitten, kan het handig zijn voor een vetersluiting te kiezen in plaats van klittenband. Zodoende kan je de schoen passend strak krijgen, ook als deze na een tijdje iets uitloopt.

De intermediate klimschoen ( comfort en prestatie in evenwicht)
De intermediate en gevorderde schoenen onderscheiden zich van de starter schoen omdat deze zich meer toespitsen op specifieke kenmerken. Naarmate deze eigenschappen extremer worden neigt de schoen meer naar gevorderd. De grootste groep van onze klanten is intermediate klimmer. Deze klimmer klimt recreatief en is niet bereid schoenen veel te klein te kopen; krap is oké, maar zeker geen pijn; gewoon lekker klimmen.

De advanced schoen & De Boulder schoen (voor pure prestatie)
De advanced klimschoen heeft een agressieve pasvorm en een sterk downturn profiel. Deze schoenen zijn specifiek ontworpen om zoveel mogelijk druk en trekvermogen uit de punt van de schoen te halen. Deze schoenen zitten strak met de tenen licht gekromd in de toebox. Vanwege de pasvorm en de prestaties die de schoen leveren wordt er wat comfort ingeleverd.
Steeds meer klanten vragen specifiek naar schoenen waarmee geboulderd kan worden Je kunt in principe op alle modellen boulderen, maar een echte boulder schoen onderscheidt zich van de klimschoenen in de volgende opzichten:
- De schoen is toedown: de boulderaar zal veel in de overhang klimmen, dus een toedown schoen is aan te raden.
- Er is vrije ruimte aan de bovenkant van de schoen met een extra laag rubber. Daardoor kun je beter toehooks leggen, zit de sluiting niet in de weg en wordt de duurzaamheid van de schoon vergroot.
- De hak van de schoen is vaak voorgevormd en volledig bedekt met rubber zodat je goede heelhooks kan leggen. De hiel van je voet zit stevig in de schoen zodat je niet uit de schoen kan glijden tijdens het leggen van heelhooks en dergelijke.

Stappenplan bij het passen van klimschoenen
Hier zijn een aantal handige tips en tricks voor het passen van klimschoenen.
Je voeten zwellen gedurende de dag op. Door je schoenen rond het einde van de middag te passen ben je er zeker van dat je schoen te allen tijde goed aan je voet zit en niet opeens te strak zal zitten.
Stel jezelf de vraag; ‘’waar wil ik de schoenen het meest voor gaan gebruiken?’’
Je kunt denken aan;
-
- Wil je de schoen vooral gebruiken voor het binnen klimmen en/of boulderen op plastic?
- Wil je buiten gaan klimmen of boulderen?
- Klim je veel in overhangende routes of juist veel op rechte wanden?
- Ga je langere routes (multipitchen) doen?
Afhankelijk van je klimstijl kan je je keuze al enigszins toespitsen op een bepaalde soort schoen.
Wat is je klimniveau en in welke mate zoek je comfort tegenover prestatie.
Elke klimschoen moet natuurlijk netjes strak om je voet zitten, maar er zijn wel verschillen in pasvorm. De mate van agressiviteit in de vorm van de schoen bepaald ook enigszins de prestaties en het comfort.
Als je bijvoorbeeld neigt naar schoenen die je langer kan aanhouden en casual kan dragen gedurende je hele klim sessie, zal je meer naar de neutrale licht asymmetrische schoen moeten gaan die vlak tot licht toedown is.
Wanneer je meer neigt naar prestatie gerichte schoenen zal het comfort minder zijn. Dit betekent dat je je schoenen vaker aan en uit zal trekken tussen het klimmen en boulderen door. Hiervoor krijg je wel meer precisie en handeling terug.
Het kan vergeleken worden met wie mooi wil zijn moet pijn lijden.
Welke soort rubber heb je nodig?
Dikker rubber 4-5mm
Starters Schoenen hebben vaak een dikkere laag rubber, meestal tussen de 4 en 5mm. De dikkere laag zorgt ervoor dat je minder spanning hoeft te leveren op voettredes omdat je schoen minder snel zal doorbuigen. Daarnaast zorgt de dikke laag rubber voor meer duurzaamheid. Zeker als je net bent begonnen met klimmen wil je nog wel eens schrapen met je schoenen waardoor deze sneller zullen slijten.
Dunner rubber 3-4mm
Hoe dunner het rubber hoe meer gevoel je zal hebben tussen je voet en de rots. Zeker voor het staan op kleine oneffenheden kan dit handig zijn. Dunner rubber betekent ook dat je meer kracht uit je eigen voet moet halen om spanning te kunnen leveren en dat de zool sneller kan slijten.
Welke sluiting wil je hebben ?
Zoals eerder is uitgelegd zijn er 3 soorten sluitingen namelijk, velcro, laces en slipper.
Veters
Voordeel: met veters kun je de schoen goed passend maken om je voet. Sommige modellen hebben een snelvetersysteem, waarbij je met een beweging de veters kan aantrekken.
Nadeel: je kan niet even snel je schoenen uit en aan trekken tussen het klimmen door. Deze schoenen zijn bijvoorbeeld geschikt voor langere klimroutes en klim sessies waarbij je je schoen aan wilt houden. Daarnaast zijn veterschoenen geschikt voor mensen die geen goede pasvorm kunnen vinden bij schoenen met een velcro systeem.
Velcro
Voordeel: door de klittenband-straps kun je de schoenen gemakkelijk aan en uit doen tussen routes; hierdoor hoef je op je kleine schoenen niet te staan/lopen en lopen ze ook minder uit.
Nadeel: je kan weinig stellen aan de strakheid/pasvorm van je schoen.
Bij sommige schoenen kunnen de straps in de weg zitten met boulderen (bij het leggen van toehooks).Let dus op waar de sluiting zit en of dit voor jou werkt.
Slipper (geen sluiting)
Voordeel: een slipper kun je gemakkelijk aan en uit doen. Slippers geven daarnaast vaak een preciezer gevoel in de schoen tijdens het klimmen. Ze wegen bijna niets.
Nadeel: er zijn geen aanpas mogelijkheden als de slof wat is uitgelopen. Dit betekent dat je een slipper vrij strak moet kopen en is dus niet geschikt als eerste paar schoenen.
Welk materiaal
Leer
Leer ademt beter en vormt zich na een tijdje goed naar je voet. Let wel op de maatvoering omdat leren schoenen na een tijdje gaan rekken. Het leer kan 1 tot 3 maten rekken. Als het leer gestikt is kan dit enigszins verkleind worden.
Synthetisch
Rekt bijna niet en is vegan friendly. Dit maakt het passen van een schoen qua maatvoering vaak wat makkelijker. Synthetische schoenen ademen veel minder. Dit wordt vaak gecompenseerd met ventilatie gaatjes maar heeft wel wat zorg nodig om ze niet te laten ruiken na een tijdje.
Nog wat extra advies
Verschillende merken hebben verschillende maatvoeringen, bijt je niet vast in één maat.
Laat je helpen door iemand die echt verstand van klimschoenen heeft en de tijd voor je kan nemen.
Probeer zoveel mogelijk schoenen van verschillende merken uit, het is niet vreemd om gerust een half uur tot een uur bezig te zijn met het vinden van de juiste schoen
Test elke schoen die je past uit op de wand. Kies een een makkelijke wand met veel verschillende voet trede.
Check bij het testen de volgende zaken
- Zit de schoen strak zonder loze ruimtes?
- Je voet mag niet schuiven in je schoen tijdens het klimmen. Let op of je hiel op zijn plaats blijft bij het staan op de punt van je klimschoen.
- Zijn er geen pijnlijke drukpunten in de schoen, zoals de top van je tenen en de hiel?
- Geeft de schoen een zeker gevoel tijdens het klimmen?
- En uiteindelijk, vind je ze mooi?
Het is logisch dat klimschoenen strakker zitten en meer pijn doen als je erop loopt, maar daar koop je ze niet voor; dus laat je leiden door ermee te klimmen. Houd er rekening mee dat je andere criteria hanteert bij het passen van een klimschoen dan als dat je een normale schoen koopt.
Niet gevonden wat je zocht?
Algemene informatie klimschoenen
- gebruik van klimschoenen
- korte geschiedenis
- materialen en features
Startpagina klimschoenen
- Algemene informatie over klimschoenen, materiaal, rubber, pasvorm en sluiting
- Uitleg over het passen en aanschaffen van klimschoenen
- Ons klimschoenen assortiment in de winkel
Bekijk hier ons uitgebreide klimschoenen assortiment
- Van starter tot gevorderd
- Divers aanbod
- Extra informatie per schoen in een handig overzicht